Más fontos dolgok

Az ingatlan védelmét nem lehet elégszer hangsúlyozni, de valóban csak ennyiből állna az élet?

Ha megvan a ház, lakás, és biztosítást is kötöttél rá, akkor már teljes biztonságban tudhatsz mindent, amiért megdolgoztál, és amivel a jövőben gyarapodni fogsz?

Sajnos erre a szomorú válasz az, hogy nem.

Mert lehet egy ház vagy lakás akármennyire tágas és világos, ha üres, akkor nem lehet éppenséggel otthonnak nevezni.

Azok a tárgyak teszik igazán a tiéddé, amelyekkel megtöltöd, amik segítségével élhetőek és élvezhetőek a mindennapok.

Azt hihetné az ember, hogy ezek sokkal kevésbé fontos dolgok, holott egyáltalán nem!

Az ingóságok ugyanúgy igénylik a védelmet mind fizikai, mind anyagi értelemben, ezért létezik a kiterjesztés opciója.

Lakásbiztosítás kiterjesztése

Lakásbiztosítás kiterjesztése

Az ingóságok ugyanúgy a vagyonod részét képezik, mint az ingatlan, amiben összegyűjtötted őket – és nem is elhanyagolható hányadát!

Ide tartoznak a háztartási gépek, konyhai gépek, televízió, számítógép, különböző okoseszközök, dísztárgyak, műalkotások, könyvek, de még a bútorok, szaniterek, sőt, a ruhák, cipők, és minden olyan tárgy, ami a mindennapi életedhez szükséges!

Ezek mind-mind kisebb-nagyobb értéket képviselnek egyenként is, de egységben igazán!

Nem is gondolnák sokan, de egy átlagos háztartásban található vagyontárgyak összessége akár a 2-2,5 millió forintot is elérheti.

Lehet, hogy valakinek ez aprópénz, és bármikor bármit képes pótolni, azonban a legtöbbünknek azért elég tetemes összeg.

És az is kevesek által ismert tény, hogy a megkötött alap lakásbiztosítás semmi másra nem terjed ki, csak és kizárólag magára az ingatlanra.

A falak, a födém, az alap, a tető és a nyílászárók egy dolog, természetesen ezek is mind-mind jelentős értéket képviselnek, viszont ha nem bővíted ki a biztosításodat, akkor ezeken kívül semmi más nem élvez védelmet.

Sőt, családi házak esetében ez azért is külön kellemetlen, mert a telek, az azon található melléképületek és az azt szegélyező kerítés, kapu sem tartozik a biztosító értelmezése szerint az ingatlanhoz, így az ezekben esett károkat sem téríti – alap esetben.

De némi átgondolással, rendszerezéssel és valamennyi plusz ráfordítással a felsoroltak mind-mind bevonhatóak a lakásbiztosításba, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan! 

Az ingóságok védelmében

A vagyontárgyaidra kiterjeszteni a lakásbiztosítást nem egy bonyolult, hatalmas küzdelmeket és kihívásokat rejtő feladat, de attól még feladhatja a leckét, ezért érdemes alaposan eljárni.

Mindenek előtt az első lépés az legyen, hogy utánanézel, vagy megérdeklődöd a biztosítótársaságnál, hogy van-e erre lehetőség (általában szokott lenni).

Ha igen, akkor jó eséllyel egy részét el is fogják magyarázni annak, hogy ennek mi a menete, azonban ha nem, akkor érdemes készülni, előre tudni a dolgokat.

Az mindenképpen tudnod kell: a folyamat nem bemondásos alapon működik, puszta szívjóságból nem fogják elhinni neked, hogy méregdrága tévéd vagy Rembrant képeid vannak. 

Mindenképpen tudnod kell igazolni, hogy rendelkezel mindazokkal a tárgyakkal, berendezésekkel, amikre ki szeretnéd terjeszteni a biztosításodat.

Ennek legegyszerűbb módja, ha fotót készítesz róluk, ezzel az állapotukat is rögzítve, és lehetőleg valamilyen igazoló dokumentummal (blokk, számla, jótállás) összegyűjtöd őket, és a biztosító alkalmazottja számára átadod.

Ebből egyrészt sokkal könnyebben, másrészt sokkal pontosabban meg fogják tudni állapítani, hogy milyen értékekkel kell dolgozniuk, és mennyi plusz költséget fog ez a számodra jelenteni.

Ha valamit lecserélsz, vagy új értéktárggyal gyarapodsz, a folyamat megismételhető, a biztosított ingóságok listája kibővíthető.

Ha a házad, lakásod nem is szenved akkora károsodást egy biztosítási eseménykor, az ingó vagyonod attól még ugyanúgy tönkremehet, megsemmisülhet, és azoknak a pótlása legalább olyan fájdalmas, mint a felújítást saját zsebből állni.

Diófa kemping