Ami megtörténhet

Ami megtörténhet

Azt szokták mondani, hogy fel kell készülni a legrosszabbra is, és a lakásbiztosítás pontosan ezt is teszi.

Számba veszi mindazokat a lehetőségeket, melyek megtörténhetnek egy adott ingatlannal, és azt, hogy ezekben az esetekben mekkora minimális és maximális kártérítés ítélhető meg az ügyfél számára.

Ezeket az eshetőségeket nevezzük biztosítási eseményeknek, ezek határozzák meg, hogy az adott biztosítási csomag milyen széles körű, mennyire ad alapos védelmet.

Ezeket az alapján határozzák meg, hogy mekkora a kockázat tényező, mekkora a valószínűsége, hogy egy adott ingatlannal megtörténik ez- meg-az.

Ha túl nagy a kockázat, akkor a biztosító nagy valószínűséggel vagy nem fogja megadni a támogatást arra az eseményre, vagy sokkal drágábban.

A legtöbb biztosítási csomag tartalmaz bizonyos alap darabokat, amelyek szinte biztos, hogy benne lesznek, mivel ezek majdnem mindegyik házzal, lakással előfordulnak, a különbséget rendszerint a többi tétel adja.

Minél szélesebb egy biztosítás eseménypalettája, annál többet ér az adott kötvény – éppen ezért fontos, hogy tisztában legyél a saját igényeiddel, és ne fizess olyasmiért, ami felesleges.

A körültekintő, megfontolt döntés rajtad áll, de ha ügyes vagy, netán hozzáértő szakembert sikerül megbíznod, akkor a megkötött biztosítással évekig elégedett lehetsz.

Kevés az olyan kiváló, széles körű biztosítás, ami a legtöbb igényt képes kielégíteni, szóval, ha megcsípted, akkor ne halogass tovább. 

Gyakori ismétlődések

Mint azt említettük, vannak bizonyos, általánosan előforduló biztosítási események, melyekkel, jó eséllyel, bármelyik biztosító által összeállított csomagban találkozhatsz.

Ez több, mint valószínű, hogy tapasztalati alapokon nyugszik, hiszen ha a rinocérosztámadás gyakori jelenség lenne, akkor valószínűleg az is szerepelne köztük.

De mivel nem szerepel, a beázás vagy a jégverés viszont igen, így arra következtethetünk, hogy nagyobb eséllyel lesz szükségünk az azok által okozott károk után kártérítésre.

Hogy egy kicsit közelebb maradjunk a valóság talajához, vizsgáljuk meg, mik ezek a leggyakoribb biztosítási események:

• vízvezeték-rendszeri meghibásodás okozta beázás
• esőzés okozta károk
• viharkár
• jégverés
• hó okozta károk
• tűzkár
• tűz nélküli füst- és koromkár
• robbanás
• földrengés
• földcsuszamlás, földomlás
• pince vagy üreg beomlása
• idegen, kívülről érkező tárgy becsapódása okozta károk
• vandalizmus, rongálás
• kívülről történt kizárás, zárcsere
• építészeti üvegkárok (ablak, ajtó)
• betörés
• átveréses kifosztás

Vannak azonban olyan események, melyek kivételt képeznek az általános alkalmazás alól, gondolok itt arra, hogy ha túl nagy a kockázat, akkor nem feltétlenül érvényesíthető.

Például ártérbe épült ingatlanra árvízkár ellen nem lehet megkötni a biztosítást, hiszen gyakorlatilag számítani lehet rá.

Alap esetben a kockázatot a véletlenszerűség okozza, vagyis a felsoroltak, és sok más egyéb bármikor megtörténhet, de nem túl nagy valószínűséggel, már amennyiben rendeltetésszerűen használják az adott ingatlant. 

A lakásbiztosítások fajtái

A biztosítási események abból a szempontból is lényegesek, hogy ezek, pontosabban a hozzájuk viszonyulás határozza meg, hogy milyen fajta biztosítással is van dolgunk.

Ezekből két fajta létezik, ami első hallásra kicsit kevésnek tűik, azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy e kettő gyakorlatilag le is fedi az összes igényt (avagy még nem találtak ki ezeknél jobbat). 

E két típusnak szép angol neve van, nevezetesen a per risk, és az all risk, amik arra utalnak, hogy hogyan viszonyulnak a kockázathoz.

A kettő közül a népszerűbb, szélesebb körben alkalmazottabb a per risk, amely az eseti kockázatokkal foglalkozik.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a szerződésben azok, és csakis azok a biztosítási események vannak konkrét körülményekkel rögzítve, amelyekre érvényesíthető a kártérítési igény, ha bekövetkeztek és kárt okoztak.

A másik oldalon viszont ott van az all risk biztosítás, ami pont, hogy a kivételeket sorolja fel, vagyis azokat az eseteket, amikor sajnos hiába nyújtod be a kárigényedet.

A kettő közül ez utóbbi a kevésbé széles körben alkalmazott biztosítási forma, ugyanis nagyobb mozgásteret biztosít az igények benyújtására, ellenben általában valamivel olcsóbb.

Olyan megállapítást tenni, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik, nem lehet, hiszen mindkettő más igényeket elégít ki.

Részben ezért is fontos, hogy a sajátjaiddal tisztában légy, és megfontolt, akár hosszú távon is helytálló döntést tudj hozni.

Diófa kemping